Koninklijk Paleis van Stockholm bezoeken

Home » Koninklijk Paleis van Stockholm bezoeken

Het Koninklijk Paleis van Stockholm, ook bekend als Kungliga slottet, is een van de meest indrukwekkende en historische gebouwen van Zweden. Gelegen in de oude stad (Gamla Stan) van Stockholm, dient het paleis als de officiële residentie van de Zweedse koninklijke familie en als de locatie voor diverse koninklijke ceremonies en staatsbezoeken.

Het Koninklijk Paleis is een imposant barokgebouw met meer dan 600 kamers verdeeld over zeven verdiepingen. Het paleis herbergt verschillende musea, waaronder het Museum van de Oudheden, het Tre Kronor Museum en het Arsenaal, die de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Zweden weerspiegelen.

Geschiedenis van het Koninklijk Paleis van Stockholm

De geschiedenis van het Koninklijk Paleis van Stockholm gaat terug tot de middeleeuwen, toen het oorspronkelijke Tre Kronor-kasteel op dezelfde locatie stond. Dit kasteel, dat dateert uit de 13e eeuw, diende als koninklijke residentie tot het in 1697 door een brand werd verwoest.

Na de brand gaf koning Karel XI opdracht voor de bouw van een nieuw paleis. Het huidige paleis werd ontworpen door de architect Nicodemus Tessin de Jongere en de bouw begon in 1697. Het duurde echter tot 1754 voordat het paleis volledig voltooid was.

Beste tijd voor een bezoek

Het Koninklijk Paleis van Stockholm is het hele jaar door open voor het publiek, maar de beste tijd om het te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van mei tot september. Tijdens deze periode zijn de dagen langer, het weer is milder, en er zijn speciale evenementen en activiteiten, zoals de dagelijkse wisseling van de wacht, die een extra dimensie toevoegen aan je bezoek.

De zomermaanden trekken echter ook de meeste toeristen, dus voor een meer rustige ervaring kan een bezoek in het vroege voorjaar of de late herfst aan te raden zijn.

 • Kungliga slottet
 • 107 70
 • Stockholm, Zweden
 • Telefoonnummer: 08-402 61 00, telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00–12.00 uur

Aanbevolen Hotels

Hotel Ruth is een prima hotel met betaalbare prijzen.
Een charmant boetiekhotel in een toplocatie.
Hotelgroep
Unique Hotels
Overnachten op een jacht in het hartje van Stockholm.

Wat te Beleven in het Koninklijk Paleis

Er is veel te zien en te doen in het Koninklijk Paleis van Stockholm. Hier zijn enkele hoogtepunten:

 1. De Koninklijke Appartamenten: Deze prachtig ingerichte kamers worden nog steeds gebruikt voor officiële evenementen en ceremonies. Bezoekers kunnen de staatsievertrekken verkennen en de weelderige interieurs bewonderen, inclusief de troonzaal en de balzaal.
 2. De Schatkamer: Hier worden de koninklijke regalia tentoongesteld, waaronder de kronen, scepters en andere ceremoniële voorwerpen die door de Zweedse monarchen werden gebruikt.
 3. Het Tre Kronor Museum: Dit museum is gewijd aan het oorspronkelijke Tre Kronor-kasteel en toont artefacten en modellen die de geschiedenis en de tragische brand van 1697 illustreren.
 4. Het Museum van de Oudheden: Gehuisvest in de kelders van het paleis, biedt dit museum een indrukwekkende collectie antieke kunst en sculpturen die door de eeuwen heen zijn verzameld door de Zweedse koninklijke familie.
 5. De Wisseling van de Wacht: Deze ceremonie vindt dagelijks plaats in de zomer en op geselecteerde dagen in de winter. Het is een populaire attractie en biedt een glimp van de militaire tradities van Zweden.
 6. Het Arsenaal: Dit museum toont een uitgebreide verzameling van koninklijke koetsen, harnassen en wapens, en geeft inzicht in de militaire geschiedenis van Zweden.

Het museum van de Oudheden

Het Museum van de Oudheden werd opgericht door koning Gustav III in de late 18e eeuw, een periode waarin de interesse in antieke kunst en archeologie in Europa sterk toenam. Gustav III was een fervent kunstverzamelaar en zijn reizen naar Italië inspireerden hem om een collectie van klassieke sculpturen en artefacten aan te leggen. Bij zijn terugkeer naar Zweden richtte hij het museum op om zijn verzameling tentoon te stellen en om de kunst en cultuur van de klassieke oudheid toegankelijk te maken voor het Zweedse publiek.

De collectie van het museum groeide gestaag door de jaren heen, met bijdragen van andere leden van de koninklijke familie en aankopen van antieke kunstwerken uit heel Europa. Vandaag de dag biedt het Museum van de Oudheden een breed scala aan kunstvoorwerpen die variëren van de klassieke Griekse en Romeinse tijdperken tot de Egyptische beschaving.

Hoogtepunten van de Collectie

Het Museum van de Oudheden herbergt een rijke en diverse verzameling kunstwerken en artefacten. Enkele van de hoogtepunten zijn:

 1. Klassieke Sculpturen: De collectie bevat een aantal indrukwekkende Griekse en Romeinse sculpturen, waaronder bustes van keizers en goden, standbeelden van mythologische figuren en prachtige marmeren reliëfs.
 2. Egyptische Artefacten: Bezoekers kunnen genieten van een verzameling Egyptische kunstvoorwerpen, waaronder mummies, sarcofagen, amuletten en andere grafgiften die inzicht geven in de oude Egyptische beschaving en religieuze praktijken.
 3. Vazen en Keramiek: Het museum beschikt over een uitgebreide collectie Griekse en Romeinse vazen en keramiek, met intrigerende schilderingen en decoraties die verhalen vertellen uit de mythologie en het dagelijks leven van de oudheid.
 4. Muntencollectie: De numismatische collectie bevat oude munten uit verschillende periodes en regio’s, die een fascinerend beeld geven van de economie en handel in de oudheid.
 5. Inscripties en Papyrusrollen: De collectie bevat ook diverse inscripties en papyrusrollen, waaronder documenten en manuscripten die belangrijke historische en literaire teksten uit de oudheid bevatten.

Tre Konor Museum

Het Tre Kronor-kasteel was een middeleeuws fort dat in de 13e eeuw werd gebouwd en diende als de officiële residentie van de Zweedse koninklijke familie. Het kasteel werd in de loop der eeuwen uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor het een belangrijk politiek en cultureel centrum van Zweden werd. Het kasteel dankte zijn naam aan de drie kronen die de torenspits sierden, een symbool dat nog steeds prominent aanwezig is in de Zweedse koninklijke heraldiek.

Op 7 mei 1697 brak er een brand uit in het kasteel, die al snel buiten controle raakte en het grootste deel van het gebouw verwoestte. De meeste kostbare kunstwerken, boeken en documenten gingen verloren, samen met een groot deel van de middeleeuwse architectuur. Na de brand werd besloten om op dezelfde locatie een nieuw paleis te bouwen, wat resulteerde in het huidige Koninklijk Paleis van Stockholm.

Hoogtepunten van het Tre Kronor Museum

Het Tre Kronor Museum biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van het oude kasteel en de gebeurtenissen die leidden tot de bouw van het huidige paleis. Enkele hoogtepunten van het museum zijn:

 1. Model van het Tre Kronor-kasteel: Een gedetailleerd schaalmodel van het kasteel geeft bezoekers een idee van hoe het kasteel eruitzag voor de brand. Het model toont de uitgebreide verdedigingswerken, torens en binnenplaatsen van het oorspronkelijke fort.
 2. Archeologische Vondsten: Het museum beschikt over een verzameling archeologische artefacten die zijn opgegraven op de locatie van het oude kasteel. Deze omvatten middeleeuwse wapens, gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en decoratieve elementen die inzicht geven in het dagelijks leven in het kasteel.
 3. Historische Documenten: Bezoekers kunnen verschillende documenten en manuscripten bekijken die de geschiedenis van het kasteel en de Zweedse monarchie documenteren. Deze omvatten koninklijke decreten, bouwplannen en persoonlijke brieven van koninklijke bewoners.
 4. Interieurreconstructies: Het museum toont gereconstrueerde interieurs van kamers binnen het Tre Kronor-kasteel, waardoor bezoekers een gevoel krijgen van de weelde en pracht van het koninklijke hofleven in de middeleeuwen en de renaissance.
 5. Brand van 1697: Een interactieve tentoonstelling gewijd aan de verwoestende brand van 1697 biedt inzicht in de gebeurtenissen van die noodlottige dag. Bezoekers kunnen leren over de oorzaak van de brand, de pogingen om het vuur te blussen, en de nasleep van de ramp.

Bezoekinformatie voor beide museums

Het Museum van de Oudheden en het Tre Konor museum zijn een integraal onderdeel van het Koninklijk Paleis en zijn toegankelijk met een algemene toegangspas voor het paleis. Beide museums zijn het hele jaar door geopend, met uitzondering van bepaalde feestdagen. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen die inzicht bieden in de geschiedenis en de betekenis van de tentoongestelde voorwerpen.

Conclusie

Het Koninklijk Paleis van Stockholm is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een levende schatkamer van de Zweedse geschiedenis en cultuur. Of je nu geïnteresseerd bent in koninklijke pracht, historische musea of traditionele ceremonies, er is voor ieder wat wils.

Plan je bezoek zorgvuldig om optimaal te genieten van de vele bezienswaardigheden en activiteiten die dit iconische paleis te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisaanbieders
Nordic.nl is gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië.
Rondreizen en cruises naar Noorwegen, IJsland en Lapland.
Unieke reispakketten naar Noord-Europa
Sunweb biedt de beste cruisevakanties.
Corendon heeft een paar geweldige cruises