bergen brygge

Wat de doen in Bergen? De beste bezienswaardigheden

Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, is een stad met een rijke geschiedenis en een aantal prachtige bezienswaardigheden. Gelegen aan de westkust van het land, omringd door bergen en fjorden, is Bergen inmiddels al jarenlang een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar de perfecte combinatie van natuurlijke schoonheid en stedelijke charme. Ontdek in dit artikel alle bezienswaardigheden van Bergen Noorwegen.

Wat valt er allemaal te zien, doen en beleven in Bergen?

Een van de belangrijkste attracties van Bergen is Bryggen, een rij van kleurrijke houten huizen aan de kade van de oude haven. Deze iconische gebouwen dateren uit de 14e eeuw en werden ooit gebruikt door Duitse kooplieden die handel dreven met de Noren. Vandaag de dag zijn deze huizen omgebouwd tot winkels, restaurants en musea die de rijke geschiedenis van de stad laten zien.

Een ander niet te missen hoogtepunt is de Fløibanen kabelbaan. Deze brengt bezoekers naar de top van de berg Fløyen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omliggende bergen en fjorden. Het is ook een uitstekend startpunt voor wandelingen in de natuur. Verderop in het artikel zullen we hier nog uitgebreid op in gaan.

Bergen in de winter

Maar wanneer je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur, dan is een bezoek aan het KODE Museum misschien beter aan jou besteed. Dit museum heeft een uitgebreide collectie Noorse kunst en design, en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van internationale kunstenaars. Het museum is verdeeld over vier locaties in de stad, elk met een unieke focus.

Håkonshallen, cafés en restaurants in Bergen

Voor een dosis geschiedenis en architectuur is een bezoek aan de Håkonshallen een aanrader. Dit middeleeuwse paleis werd gebouwd in de 13e eeuw en diende als koninklijke residentie en banketzaal. Vandaag de dag is het open voor het publiek en kun je genieten van de prachtige stenen muren, glas-in-loodramen en gotische bogen.

En vergeet niet om ook even te ontspannen in de stad zelf. Bergen heeft tal van gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en drankjes. En als je geluk hebt, kun je zelfs een glimp opvangen van de lokale bevolking die hun bootjes vol verse vis aan de kade brengen.

Als je op zoek bent naar leuke restaurants in Bergen te Noorwegen dan kunnen we je een paar tips meegeven. Onderstaande restaurants zijn door mijzelf bezocht en vette aanraders:

  • Indiaas restaurant India Gate Bergen: Vetrlidsallmenningen 7
  • Braziliaans restaurant Brasilia: Olav Kyrres gate 39
  • Europees en Scandinavisch restaurant Colonialen 44: Kong Oscars gate 44
  • Franse restaurant Le Mathis Bistro: Sparebanksgaten 4a

Wat je allemaal nog meer kunt verwachten tijdens je bezoek aan Bergen hebben wij verder voor je in kaart gebracht.

Het Hanzemuseum in Bergen: Een kijkje in de Noorse geschiedenis

Bergen heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelsstad. Tijdens de middeleeuwen was Bergen lid van het Hanzeverbond, een samenwerkingsverband van Noord-Europese steden die zich toelegden op de handel – Het Hanzemuseum in Bergen biedt een fascinerende kijk op deze periode van de Noorse geschiedenis.

Het museum is gevestigd in een van de oudste gebouwen van Bergen, het voormalige klooster van St. Elizabeth uit de 15e eeuw. Hier vindt u een uitgebreide collectie van artefacten en tentoonstellingen die de geschiedenis van de Hanze en de rol van Bergen daarin belichten.

Een van de hoogtepunten van het museum is de tentoonstelling over de visserij in Bergen. In de middeleeuwen was de visserij een belangrijke economische activiteit in Bergen en het omliggende gebied. In het museum kunt u oude visserijgereedschappen, kleding en andere voorwerpen bekijken die gebruikt werden door vissers uit die tijd. Ook is er aandacht voor de visverwerking en de export van visproducten naar andere delen van Europa.

Een andere interessante tentoonstelling gaat over de handel in Bergen tijdens de middeleeuwen. Bergen was een belangrijke tussenstop op de handelsroute tussen Noord-Europa en de rest van Europa. Hier werden producten als hout, graan, wol en vis verhandeld. In het museum ziet u oude handelscontracten, munten en andere voorwerpen die gebruikt werden bij de handel.

Daarnaast kan je in het museum ook een kijkje nemen in het leven van de ‘gewone’ mensen in Bergen tijdens de middeleeuwen. Er is bijvoorbeeld een nagebouwde keuken te zien, compleet met oude keukengerei. Ook zijn er tentoonstellingen over ambachten en het dagelijks leven in die tijd. Deze geven een leuk inkijkje in hoe het leven was in deze inmiddels vervlogen tijden!

Video met alle bezienswaardigheden in Bergen

Bryggen de oude havenwijk van Bergen

Bryggen, de historische havenwijk van Bergen, is een van de meest iconische en fascinerende bezienswaardigheden van Noorwegen. Deze middeleeuwse wijk met kleurrijke houten huizen en smalle steegjes is een van de weinige plekken in Noorwegen waar je nog de sfeer van de Hanzeperiode kunt proeven. Bryggen staat dan ook sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een must-see voor elke reiziger die naar Bergen komt.

Bij aankomst in Bryggen valt meteen de karakteristieke architectuur op. De houten huizen met hun schuine daken en opvallende gevels lijken wel uit een sprookjesboek te komen. Maar schijn bedriegt: Bryggen is geen pretpark, maar een echte woon- en werkplek. Veel van de huizen zijn nog steeds in gebruik als woning, winkel of café. Door de smalle straatjes loopt dan ook een constante stroom van mensen om een glimp op te vangen van al het moois.

lemkuhl bergen

Het is bijna onmogelijk om Bryggen te bezoeken zonder even stil te staan bij de geschiedenis van deze bijzondere wijk. In de middeleeuwen was Bryggen een belangrijke handelsplaats voor de Hanze, een samenwerkingsverband tussen Noord-Europese handelssteden. Hier werden vis, hout en wol verhandeld, en gingen goederen op transport naar verre bestemmingen als Londen, Novgorod en Brugge. Het is nog steeds mogelijk om sporen van deze rijke geschiedenis te zien. Zo is er bijvoorbeeld het Hanseatische Museum, waar je meer te weten kunt komen over het dagelijks leven van de handelaars en ambachtslieden die hier vroeger woonden.

Beleef Bryggen op een andere manier

Een andere manier om Bryggen te beleven is door simpelweg rond te dwalen en te genieten van de sfeer. Er zijn talloze plekjes waar je even op adem kunt komen, zoals de binnenplaatsjes tussen de huizen of de kade langs de fjord. Wie op zoek is naar een souvenir kan terecht bij een van de vele winkeltjes, waar je lokale producten als vis, kaas, gebak en handwerk kunt kopen. Ook zijn er verschillende restaurants en cafés waar je kunt genieten van typisch Noorse gerechten als vissoep, gerookte zalm en bærnøttakake (een soort bessentaart).

Bergen Fløibanen-kabelbaan

Als je een bezoek brengt aan de stad Bergen, mag een ritje met de Fløibanen-kabelbaan eigenlijk niet ontbreken. Deze iconische kabelbaan brengt je naar de top van de berg Fløyen, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende fjorden.

Het avontuur begint bij het Fløibanen-station in het centrum van Bergen. Vanaf hier stap je in een van de rode wagons die je in ongeveer zeven minuten naar de top van de berg brengen. Onderweg zie je de stad langzaam kleiner worden en kun je genieten van het prachtige uitzicht op de fjorden en de omliggende bergen.

Fløibanen

Eenmaal boven aangekomen, kun je verschillende wandelroutes nemen om de omgeving te verkennen. Er zijn gemakkelijke paden die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, maar ook uitdagende routes voor ervaren wandelaars. Op de top van de berg vind je ook een café en een souvenirwinkel, waar je kunt genieten van een kopje koffie en een hapje terwijl je geniet van het uitzicht.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Fløyen is het panoramische uitzicht over de stad Bergen en de omliggende fjorden. Op een heldere dag kun je mijlenver kijken en de schoonheid van Noorwegen echt waarderen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend en zal je zeker verbazen.

Naast het uitzicht en de wandelpaden, zijn er ook andere activiteiten die je kunt doen tijdens een bezoek aan Fløyen. Je kunt bijvoorbeeld een mountainbike huren en de berg afrijden, of in de wintermaanden langlaufen in de sneeuw.

Ulriken, de hoogste Berg in Bergen

De berg Ulriken behoort tot een van de toeristische trekpleisters in Bergen. Het is trouwens de hoogste berg van Bergen. Het heeft een top van 643 meter boven zeeniveau en biedt uitzicht op de stad en het omliggende landschap. Er zijn verschillende paden om naar de top te wandelen of je kunt gebruik maken van een kabelbaan (Ulriksbanen) dat ongeveer 7 minuten duurt.

Bovenop Ulriken vind je ook restaurants, souvenirwinkels en andere faciliteiten voor bezoekers. Eenmaal aangekomen kun je genieten van het prachtige uitzicht vanuit het cafe of Skyskaperen restaurant. Als je van plan bent in het restaurant te dineren is het verstandig om vooraf een tafel te reserveren. Je kunt tijdens het diner genieten van een prachtige zonsondergang.

Als je van plan bent om omhoog of omlaag te wandelen, zorg er dan voor dat je goede bergschoenen hebt en voldoende te eten en drinken meeneemt. Je kunt eventueel een route vanaf Ulriken naar Fløyen volgen. Ulriken ligt op ongeveer vijf minuten rijden vanuit het centrum van Bergen.

Rosenkrantz-toren in Bergen, Noorwegen

De Rosenkrantz-toren is een opvallend en indrukwekkend gebouw in de stad Bergen, gelegen aan de westkust van Noorwegen. Als een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, biedt de toren een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Bergen en de omliggende regio.

De toren werd gebouwd als onderdeel van de vestingwerken die werden opgericht om de stad Bergen te beschermen tegen indringers en piraten. Vandaag de dag is het een van de best bewaarde vestingwerken uit deze periode en is het een belangrijke toeristische attractie in Bergen.

Rosenkrantz toren

Een bezoek aan de Rosenkrantz-toren is dan ook een onvergetelijke ervaring. De toren biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende fjorden. Het is ook een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis van Bergen en Noorwegen. In de toren zijn verschillende tentoonstellingen te vinden die de geschiedenis van de toren en de stad Bergen illustreren.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Rosenkrantz-toren is de mogelijkheid om de toren te beklimmen en vanaf de top van het fort te genieten van het uitzicht op de stad en de omgeving. De beklimming is een uitdagende klim, maar de beloning is de moeite waard. De uitzichten vanaf de top zijn spectaculair en bieden een prachtig uitzicht op de fjorden en bergen in de omgeving.

De FiskeTorget vismarkt

Bezoek tijdens je stedentrip de vismarkt van Bergen. De locatie van de FikseTorget Vismarkt is bij de kleine haven. Vissers stallen hun verse vangst uit en de lokale bevolking en toeristen kopen hier hun vis. Proef een lokale specialiteit terwijl je kijkt hoe de vis voor je neus voorbereid wordt.

De vismarkt heeft zowel een open als overdekt gedeelte met elk hun eigen sfeer en is vrijwel altijd geopend. Eet een uitgebreide lunch in het moderne gebouw of hap snel wat buiten tussen alle drukte door! Let er wel op dat de prijzen iets hoger zijn als in de supermarkt. De vismarkt ligt trouwens vlakbij het toeristisch informatiecentrum Mathallen.

Ole Bul Museum op Lysøen

Het Ole Bull Museum op Lysøen is uitermate geschikt voor muziekliefhebbers. Dit museum is gewijd aan de Noorse violist en componist Ole Bull, die leefde van 1810 tot 1880. Om bij het museum te komen moet je eerst met een bootje overvaren naar het kleine eilandje Lysøen. Eenmaal aangekomen word je omringd door prachtige natuur en kunstzinnige bouwwerken; alles ontworpen door Ole zelf. Vanuit Bergen neem je de tram naar Lagunen waarna je een bus naar Buena kunt pakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon de auto pakken, het is ongeveer 25 minuten rijden van Bergen naar Buena.

De villa zelf is ook indrukwekkend; het is versierd met prachtige kunstwerken en meubels die zorgvuldig zijn bewaard gebleven sinds Ole’s tijd. Een wandeling door de imposante tuinen voelt als een reis terug in de tijd, naar hoe het eiland eruit zag toen Ole daar woonde.

ole bull eiland

Het hoogtepunt van een bezoek is absoluut de rondleiding, hier leer je meer over zijn reizen, zijn liefde voor muziek en zelfs hoe hij zijn eigen viool maakte!
Tijdens de diverse concerten of recitals tijdens speciale evenementen die worden gehouden is het ook genieten geblazen . Het Ole Bull Museum is echt een aanrader voor alle cultuurliefhebbers! Een retourtje voor de overtocht kost 50 NOK per persoon. Voor kinderen onder de 18 jaar is de overtocht gratis.

Hardangerfjord rondom Bergen, Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende fjorden, en het Hardangerfjord is daar geen uitzondering op. Gelegen op slechts een paar uur rijden van de stad Bergen, is het een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring in de prachtige natuur van Noorwegen.

Het Hardangerfjord is het op twee na langste fjord van Noorwegen en biedt een indrukwekkend uitzicht op de bergen en het water. Het is een gebied vol met adembenemende natuurlijke schoonheid en is een must-see voor iedereen die de schoonheid van Noorwegen wil ervaren.

Als je vanuit Bergen naar het Hardangerfjord reist, kun je een aantal mooie dorpen en steden passeren, zoals Voss en Ulvik. Deze plaatsen bieden prachtige uitzichten op het omringende landschap en hebben tal van bezienswaardigheden om te verkennen.

Eenmaal aangekomen bij het Hardangerfjord zelf, zijn er tal van activiteiten te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een boottocht maken op het fjord om te genieten van het uitzicht op het water en de bergen, en om de vele watervallen te zien die uit de rotsen stromen. Of je kunt een wandeling maken langs de oevers van het fjord, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht en de frisse berglucht.

Hardangervidda in Bergen

Een van de meest populaire attracties in de omgeving van het Hardangerfjord is de Hardangervidda. Dit is een prachtig nationaal park dat zich uitstrekt over duizenden vierkante kilometers. Hier kun je tal van wandelpaden vinden, variërend van eenvoudige wandelingen tot meer uitdagende trektochten door de bergen. Het park is ook de thuisbasis van tal van wilde dieren, waaronder rendieren, elanden en wolven.

Als je op zoek bent naar een verblijf in de buurt van het Hardangerfjord, dan zijn er tal van opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld verblijven in een van de vele vakantiehuizen in de omgeving. Tevens kun je kiezen voor een hotel in een van de nabijgelegen steden of dorpen. Welke optie je ook kiest, je kunt er hier in ieder geval zeker van zijn dat je je middenin het hart van de Noorse natuur bevindt!

Deel dit bericht op social media

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *